Kis karácsonyi fotó segítség azoknak, akik szeretnének meleg, lágy hangulatú, bennsőséges fotókat készíteni a családról.

Sziasztok !

Kedves ismerősöm keresett meg azzal, hogy adjak ötleteket a fotózásban járatlanoknak, hogy kellemes, természetes, családi képeket tudjanak fényképezni karácsonykor.

Hosszan írtam neki, szerintem használható tanácsokat.
Mivel én sem vagyok ebben profi, biztosan vannak tökéletlenségek az írásomban, de azt hiszem, hogy a szavaim segíthetnek azoknak, akik nálam is kevésbé értenek a fotózáshoz.

Boldog Karácsonyt Mindenkinek !!!A tanácsaim:

Ahhoz, hogy kevés fényben készíts jó képet, elég spec. szerkó kell, mert a fényből épül a kép, és ha az nincs, akkor zsebbe kell nyúlni.

A fényerő az objektív egyik fontos tulajdonsága. Rá van írva mindegyikre. Pl.:

17-55 / 5.6

Ez azt jelenti, hogy nagy látószögű zoom alap objektívet nézel (ilyesmit adnak egy belépő tükör refelexeshez) a 17-55 a gyújtótávolság két szélsősége, az 5.6 jelenti a legtágabb blendét.

Minél magasabb a számérték, annál gyengébb az objektív, de olcsóbb.

Lehet egy 5.6-ossal is szép képet csinálni, de kevés fényben bajban vagy.

A kis kompaktokat vagy a jó objektíveket általában 2.8-as fényerővel ruházzák fel, ami már egészen sok fényt ad, de egy karácsonyi gyertya fénynél ez is bazi kevés. Ez már az a kategória, ami általában a legtöbb fényt adja (efőlött már extrém), s láthatóan kevés lesz még a fény, tehát további trükkökre lesz szükség.

Tehát a legfontosabb az egy állvány !!!!

Két módon készíthetsz elmosódott képet: 1 te mozogsz a géppel (ilyen kevés fénynél erre nagyon nagy az esély), 2 a téma mozog el (erre is nagy az esély).

Ha nincs állványod, mindkettő egyszerre lesz jelen, nem lesz jó képed.

Ha állványról fotózol, te is rajta lehetsz a képen. Tök jó nem ?

:-)

Vagy beállított képet csináltok, és akkor a nagyobbak már kontrollálhatóak, hogy ne mozduljanak be, és így esély nyílik az éles képre, vagy pillanat képeket. Ilyenkor csinálj nagyon sok fotót, és lesz közte talán amin mindenkinek látszik az arca, esetleg még a szeme is, de ami még fontosabb, hogy talán nem csak elmosódott képeid lesznek, hanem lesz értékelhető is.

Állvány kipipálva.

Fehér egyensúly:

A fehér egyensúly rossz beállítása miatt szokott egy képen narancsban úszni minden szín beltérben. Ha az előre beállított villanykörte ikonra tekered ezt a beállítást (FE vagy WB-white balance), akkor szebbek lesznek a színeid. Ha a géped képes RAW-ban (nyers formátumú fénykép) fotózni, azt választanám, mert az nem csak a beállított értékeket, hanem ennél nagyobb spektrumot jegyez meg, és így utólag is be tudod a természetes színeket állítani. Ez nagyobb képeket jelent, azaz kevesebb fér a kártyára, de ha előre ürítetted, elég helyed lesz az egész esti fotózához, hidd el.

Vaku:

kikapcs !!!!!!!!!!!!

Ha nem tudsz fotózni, nem tudsz vakuzni sem, csak elcseszed a képet, mindenképpen kapcsold ki, ezer és egy oka van, hogy miért nem fog passzolni a képhez. Nem állok neki, ne kapcsold be, illetve iktasd ki !!!

Világítás:

Minél több fényt adsz, annál nagyobb esélyed lesz.

Ha karácsonyi hangulatú képet akarsz, legyen sok karácsonyi fény, a mennyezeti lámpát felejtsd el. Lehetnek gyertyák, csillagszórók, álló lámpa, karácsonyfa izzók, de a nagy homogén világítást hagyjuk.

A csillagszóró fényében szép kép készülhet, minél közelebb az arc a fény forrásához, annál jobb az esély. (Most nem állok neki viccelődni a ruha kigyulladásáról, pedig nagy kedvem lenne ! :-DD )Akkor összesítsünk:

- állványon a gép, amin lehetőleg nagy fény erejű objektív van

- sok karácsonyi fény világít

- ki van kapcsolva a vakud

- sok képet készítesz annak reményében, hogy lesz közte jó

- esetleg ha van rá mód, RAW-ban fotózz az utólagos feljavítás esélyeinek kiterjesztésének reményében

További tippek:

- ne közelről fényképezz, így nem rúgjátok fel az állványt

- több belefér a képbe. Nem baj, ha körben van a szobából is valami benne, elég nagy lesz a felbontás, hogy kivágd a lényeget

- érdekessé teheted a képet, ha szokatlan szemszögből fotózol: föld közel, mennyezet, kintről az üvegen át (a jegesmedvék mellől :-D) stb.

- lehetőleg ne használj neon vagy energia takarékos izzókat, mert azoknak zöld és lilás fénye van, így összekeverednek az emberi szem számára nem látható színek, és a kép elég furcsa lesz. Pl.: képzelj el zöld fényt a bőrötökön. Nem túl szép... bár fekete fehér kép alapnak még jó lehet... :-)

- sok gyertya egy csomagban jó ötlet lehet

- csavard el életlenre a fókuszt koccanásig, és csinálj egy képet a fenyőről, és az ágain elhelyezett fények színes fényfoltokkal fognak karácsonyfa forma absztraktot eredményezni. Imádni fogod :-D

- helyezz el fényforrásokat olyan helyekre, melyek nem a témát világítják, de teret adnak a helyiségnek. Megvilágít egy gyertya egy kis szobrot, aminek az árnyéka felnagyobbodva vetül a falra, vagy ha ilyesmit nem szeretnél, akkor a szoba sarkát kivilágítják, és így térbe helyezed a témát, mélysége lesz egy egyébként két dimenziós képnek, ami nagyon sokat dob az eredményen

- a mozgás a másik olyan dolog, amit egy álló kép elvileg nem tud bemutatni. Tudom, az előbb azt mondtam, hogy minden mozgást szüntess meg, hogy éles képed legyen. Igen, ez a fő szabály. Ha viszont valakinek mozdul a keze, az egyben érzékeltet egy lendületet, egy érdekes eseményt, így ez feldobhatja a képet. A többi rész lehetőleg ne mozduljon be !

- csinálj olyan csendéleteket és részlet fotókat is, amik nem a családot ábrázolják. A porcukros kuglóf a gyertyás asztalon elég szép, de keress témát, nézd őket szokatlan közelségből, alacsonyról, magasról, és a végén állványról fotózd le őket. Nagyon feldobják az idei képeidet, ha nem csak portrékat kattintasz !

- a ház is jó kép ha van sok hó, vagy karácsonyi díszek. Menj ki az udvarra vagy az utcára, igen, oda ahol a jegesmedvék laknak, és ott is állítsd fel az állványodat.

- ha nincs állvány, tegyél egy zsákba babot, lencsét, vagy amit jobban szeretsz (jól tömd ki), és az lesz egy amorf állvány, amivel szögbe tudod a gépedet irányítani. Sajnos ezt minden esetre rá kell tenni valamire, így jobb lenne az állvány. Nem drága, valami gagyi lötyögős párezer forintos is jó lesz elsőre. Lehessen magasra kihúzni, az előny.

- léteznek kreatív szűrők a lencse elé. Ha veszel egy csillag szűrőt www.nika.hu akkor minden gyertya fény csillag formában fog vetülni, nagyon romantikus. De vigyázz, olyant vegyél, amit rögzíteni tudsz. Cokin cég árul a fenti címen nagyon sok jó megoldást, ami egy lap, és egy kis állvánnyal elé tartja az obinak. Akár kézzel is megtarthatod ezt a kis lapot, de azzal bemozdítod az egészet, életlen lesz, és már megint lemaradsz a képről. A szűrőt csak pár képen alkalmazd, mert uncsi és gagyi lesz, ha minden csillagfényben úszik.

Még órákig lehetne mesélni róla, hogy milyen fényképezőt és milyen objektívet válassz, milyen fényérzékenységgel dolgozz, stb. Ebbe nem mennél bele.

Nagy látószögű objektívet válassz, ami nagy fényerejű.

Lehetőleg olyan fényképezőt válassz, ami hagy téged beállítani, és nem mindent helyetted akar. Előny az önkioldó (időzített fényképezés), a manuális fényképezés, a hosszú záridő lehetősége, az állítható fényérzékenység, stb., de az első kettő a fontos, meg az állvány.

Remélem segítettem.Még egyszer BOLDOG KARIT MINDENKINEK !!!

Dani

Nincsenek megjegyzések: